fasillarkoyu.com
Ana Menü
Sayac



İstatistikler Yükleniyor ..!

Yol Kullanılmaya Başlandı.

Yol Kullanılmaya Başlandı.

"Konya Yolu " olarak bilinen ve eskiden deve kervanlarının geçtiği yol, turizm yolu olarak ulaşıma açıldı. Konya-Antalya yolundan başlayıp Meğeyil, Kuruçay, Yazıbaşı, Çığırgan, Akçeşme mevkilerinden geçen yolun Fasıllar'a bağlantısı tamamlandı. Daha sonra yolun kumlama çalışmaları yapılarak önümüzdeki yıl asfaltlanacak. Yol bu haliyle de yağmursuz havalarda rahatlıkla kullanılabilir. Konya ve Seydişehir'den gelecek köylülerimizi bu yolu kullanmaya davet ediyoruz.

İsmail Hakkı Konyalı'nın 1967 yılında tamamladığı ve Prof. Dr. Ahmet Savran'ın 1991 yılında yayınladığı "Abideleri ve Kitabeleriyle BEYŞEHİR TARİHİ" isimli kitapta Fasıllar yoluyla ilgili şu bilgiler vardır.

Eskiden doğudan ve kuzeyden gelen büyük ana yol buradan geçiyordu. Romalıların, Bizanslıların Nikala-İznik’ten başlayan yolları ve Romalılar devrinde Konya’dan geçen ve Akdeniz’e inen yollar Fasıllardan geçerdi. Büyük Selçukluların ve Türklerin Akdeniz’e inen yolları buraya uğrardı. Büyük İskender de buradan geçmişti. Prof. Dr. Ramsay’ın muhtelif zamanlardaki yolları gösteren haritasında bunlar pek açık görülüyor. I. Alâeddin Keykubat Alaiye’yi (Alanya) almaya giderken buradan geçti. Selçuklular Antalya’ya bu yoldan gidip gelirlerdi. Alâeddin’in yaptırdığı Kubadabad Sarayı’nın yolu da buraya uğrardı. O devirlerde Fasıllar kalabalık ve şenlik idi.

Pisidie-Pisidya’nın bu canlı, yollar uğrağı olan yerinin klasik adı ne idi? Şimdiye kadar yapılan incelemeler bunu kesin olarak tespit edememiştir. Bazı yazarlar burasının eski adının “Misthia” veya “Mistheia-Mistiya” olduğunu söylüyorlar. Eskilerin sözlerinden biz de bu adın Fasıllar’a çok uygun düştüğünü kabul ediyoruz.

Fasıllar Köyü’nün etrafındaki sivri ve yalçın tepelerin hemen hepsinden Pisidyalılar’ın müstahkem şatolarının izlerini görmek ve bulmak mümkündür.

Fasılların Büyükasar “Hisar” mevkiindeki kalesi bir Pisidya eseridir. Bu kale sivri tepenin batı tarafı düzgünce işlenerek büyük taşlarla yapılmıştır. Diğer tarafları sarp uçurumlardır. Fasıllar ’da Asar Kalesinde, Uhuz Tepesinde birçok para bulunmuştur. Bunların arasında İconium-Konya, Filomelyum-Akşehir, Atiohs-Yalvaç ve Misthia-Fasıllar’da basılmış paralar vardır. Buralarda Phallüs-Fallüs fidanı denilen ve Firicyalılarca kutsal sayılan Sibel ayinlerinde önde götürülen taştan yontulmuş heykeller bulunuyordu. Vaktiyle Fasıllar İlkokulunda, Çukurkent köyünde Beyşehir ile Gurgurum arasındaki Armağanşah Mezarlığında da bu fidanlar görülmüştür. Bu da eski Fasıllarlıların Firicyalıların yer tanrısı Sibel’e ibadeti kabul ettiklerini gösteriyor.

Şimdi yolunu kaybeden Fasıllar, kazalığını, merkeziliğini geniş yaşama kabiliyetini de kaybetmiştir.

 

 

 


Üye Girişi
Facebook
Foto Galeri
  • BİZE ULAŞIN

  • Fasıllar Köyü Muhtarı Fahrettin KİBAR Beyşehir / KONYA

  • 0 541 945 10 48

  • tahirkibar@hotmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik