fasillarkoyu.com
Ana Menü
Sayac



İstatistikler Yükleniyor ..!

Kopyası Ayakta, Gerçeği Yerde

Kopyası Ayakta, Gerçeği Yerde

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Fasıllar köyünde bulunan dünyanın en büyük kaya anıtının, müzede sergilenen kopyası gibi ayağa kaldırılması isteniyor.

Fasıllar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fahrettin Kibar, yaptığı açıklamada, kitabelerde 72 ton denilen, kendilerinin ise 80 ton ağırlığa sahip olduğunu tahmin ettikleri dünyanın en büyük kaya anıtının kalıbının 1974'lü yıllarda Ankara'ya götürüldüğünü, Medeniyetler Müzesi'nde kopyalandıktan sonra da ziyarete açıldığını belirtti.

Tarihi eserin kopyasının ayakta durduğunu ancak Fasıllar köyündeki gerçeğinin ise hala ayağa kaldırılamadığını belirten Kibar, müzede sergilenen fotoğrafını göstererek, "Burada etrafını yosunlar kaplamış. Biz bunun dikilerek ayağa kaldırılmasını istiyoruz. Fotoğraftaki gibi dikilirse mükemmel bir şey olur" dedi.

PROJE MÜJDESİ KÖYLÜLERİ SEVİNDİRDİ

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın ziyaretinin ardından yeniden gözlerin Fasıllar köyüne çevrildiğini, verilen talimatın ardından bu anıtın ayağa kaldırılarak turizme kazandırılması konusunda çalışma başlatıldığını belirten Kibar, "Konya Milletvekilimiz Cem Zorlu Bey Beyşehir'e geldiğinde açıkladı, Fasıllar'daki kültür varlıklarımızla ilgili Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan çevre düzenlemesi projesi kurul tarafından kabul görmüş. Kısa süre içerisinde projenin uygulanmaya başlamasını bekliyoruz. Bu arada, Konya İl Özel İdaresi nezdinde yürütülen turizm yolumuz tamamlandı, projeyle tarihi anıt ve diğer ören yerlerine çıkış yolu güzergâhı taşlarla kaplanacak, istinat duvarı yapılacak, toprak kaymasını önlemek için. Burası 1. derece SİT alanı bilindiği gibi ama SİT sınırları belli değildi, bu belirlenecek" dedi.

Son dönemde yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisinin arttığı Fasıllar köyündeki ören yerlerindeki tarihi abidelere yönelik tahribatların arttığına da dikkati çeken Kibar, "Karşıda bereket tanrısı var. Daha evvel karotla delmişlerdi, şimdi ise yüzündeki kabartmaları tahrip ettiler. Özellikle buraya kazmak için geceleri çok geliniyor. Bunları kovalamaya çalışıyoruz ama gücümüz yetmiyor. Mutlaka buranın güvenlik kollarıyla, özel güvenlik ya da daimi güvenlik yoluyla korunmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ayağa kaldırılmasını istedikleri Hititler döneminden kalma Fasıllar Kaya Anıtı'nın köy halkı arasında 'Fırtına Tanrısı Teşup' olarak adlandırıldığını da belirten Kibar, tarihçesi ile ilgili olarak ise, "Bu anıt dünyanın en büyük kaya anıtıdır. Fırtına Tanrısı Teşup adına, Kadet Savaşı bittikten sonra bu savaşın galibi olmayınca düzenlenmiş bu anıt. 'Ben galibim' diye…" şeklinde konuştu.

FASILLAR ANITI EFLATUNPINAR İÇİN Mİ YAPTIRILDI?

Fasıllar köyünde bulunan anıtın hemen önüne Konya Müze Müdürlüğü tarafından dikilen tarihi abidenin tarihçesi ile ilgili şu bilgilere yer veriliyor:

"Fasıllar Anıtı olarak bilinen kabartmalı taş stel, Hitit İmparatoru III.Hattuşil döneminde en son yapılan anıtlardan biri olarak kabul edilmektedir. Anıt tahminen 70 ton ağırlığında, tek parça, büyük bir bazalt taş blok üzerine yapılmıştır. Ramsay bu anıtı Fasıllar adıyla yayınlamıştır. Anıtta iki yanında aslanlar bulunan bir tanrı figürü tasvir edilmiştir. Tanrı bir ayağını aslan üzerine, diğer ayağını dağ tanrısı üzerine basmıştır. Dağ tanrısının hemen yanında diğer aslanın benzeri olan, ikinci bir aslan tasvirine de yer verilmiştir. Anıtın işlenmiş olduğu taş ocağına yakın bir yerde bulunması, bu eserin başka bir yer için yapıldığı kanaatini kuvvetlendirmekte, bazı araştırmacılar tarafından da Eflatunpınar için yaptırılmış olabileceği ileri sürülmektedir."

 


Üye Girişi
Facebook
Foto Galeri
  • BİZE ULAŞIN

  • Fasıllar Köyü Muhtarı Fahrettin KİBAR Beyşehir / KONYA

  • 0 541 945 10 48

  • tahirkibar@hotmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik