fasillarkoyu.com
Ana Menü
Sayac



İstatistikler Yükleniyor ..!

Günlük Yaşam ve Stres

Günlük Yaşam ve Stres

Öncelikle tüm köylülerimize selam eder saygılarımı sunarım. Çoktan beri bir şeyler yazayım diyorum inanın bir fırsat bulup bilgisayar başına oturamıyordum. Nihayet yazabileceğim herhalde. Peki neden insanlar bu kadar yoğun ve tempolu bir hayat sürerler neden hep bir koşturmacanın içerisindedirler acaba? Öncelikle Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine bakıldığında Fizyolojik gereksinimler öncelikli sırayı alıyor (nefes, besin, su, uyku, denge, boşaltım), Güvenlik gereksinimi (vücut, iş, kaynak, etik, aile, sağlık, mülkiyet güvenliği) ,Ait olma, sevgi, sevecenlik gereksinimi (arkadaşlık, aile), Saygınlık gereksinimi (kendine saygı, güven, başarı, diğerlerinin saygısı, başkalarına saygı) ve Kendini gerçekleştirme gereksinimi (erdem, yaratıcılık, doğallık, problem çözme, önyargısız olma, gerçeklerin kabulü) yani dünya işleri. Bu maddelere bakıldığında bunların tamamının bireyleri motive etme noktasında önemli olduğu ve bireyleri hareketlendirdiği görülmektedir.

Belirli bir kategorideki gereksinimler tam olarak karşılanmadan kişi bir üst düzeydeki kategorinin gereksinimlerini algılamaz. Bireyler bu maddelerden kendisine baskın olan hangisi ise (gereksinimlerini karşılıyorsa)ve kendini tatmin etme noktasında ise bir üstteki ihtiyaçları gerçekleştirme noktasına gittikleri görülmektedir. Tabii hal böyle olunca insanlar bir koşturmacanın içerisinde buluyorlar kendilerini. Belli bir yaşa kadar vücut bu yoğunluğu absorbe edebiliyor gibi görünüyor. Sonra bazı rahatsızlıklardan dolayı doktorlara gidiyoruz.(buradan Dr Yaşar ve Dr.Yahya’ya selam) Doktorlar, iş yoğunluğundan dolayı stres diyor. Tabi ki bizde doktorlara kızıyoruz ilaç vermedi stres dedi gönderdi gibi. Çağımızın vebası stres nedir diye baktığımızda bilim adamları farklı tanımlar kullanmışlar, örneğin günlük yaşamda karşılaşılan olayların, insan ilişkilerindeki baskının sonucu hissedilen sıkıntı ya da zorlanma durumu olarak belirtilmekte, diğer bir tanım ise Stresi ‘bireyin uyarana vermiş olduğu tepki olarak’ değerlendirmektedir. Peki, stresin fizyolojik belirtileri nelerdir organizmada ne gibi olumsuzluklar meydana getirmektedir. Stres kişide bağışıklık sistemini zayıflatmakta, yorgunluk ve halsizlik meydana getirmekte, neden olduğu sıkıntı sonucu sinirlilik yapabilmektedir. Yoğun stres başta mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Ayrıca, birçok hastalığın da etkisini artırmaktadır. Psikolojik ve sosyolojik boyutlarını da bir başka yazımda bahsederim diye düşünüyorum.

Peki, insanlar stresle (kaygı) baş edebilir mi, stres olmalı mı diye bir soru gelebilir. Tabi ki belli bir düzeyde yaşanan stresin organizmayı olumlu yönde motive ettiği ve hareketlenmesini sağladığı bilim adamlarınca kabul edilmektedir. Yerkez Dedson hipotezine bakıldığında (ters U) optimal seviyede yaşanan kaygı ve stresin yüzde %100 başarıyı getirdiği görülmektedir. Bu sporcular içinde böyledir. Duygu dalgalanmalarını en düşük seviyeye çekebilen bireyler ya da sporcular üst düzey işlerde aynı başarılarını devam ettirebilmektedirler. Düşük kaygı start tembelliğine(uyuşukluk hali) neden olmakta, yüksek kaygı ise(ne yapacağını bilememe hali)) start telaşı meydana getirmektedir. Demek ki belli düzeyde yaşanan stres faydalı görünmektedir. Peki, stresle baş edebilmek mümkün müdür? Öncelikle insanlar spor alışkanlığı kazanmalı ve spor yapmalı birinci ve en önemli madde bu. Düzenli bir hayatı olmalı ve sağlıklı beslenmeli, bazı davranışsal metotlar, gevşeme teknikleri ve zihinsel yollarla kaygıyı azaltmakta mümkün yani psikolojik antrenmanlar, birde seyahatler ve ziyaretler. Bu günlük bu kadar sevgili hemşerilerim bir başka yazıda buluşmak üzere hoşcakalın.

 

Öğr. Gör. Dr. Adem Civan

Selçuk Üniversitesi

Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu

Antrenörlük Eğitimi Bölümü

 

 


Üye Girişi
Facebook
Foto Galeri
  • BİZE ULAŞIN

  • Fasıllar Köyü Muhtarı Fahrettin KİBAR Beyşehir / KONYA

  • 0 541 945 10 48

  • tahirkibar@hotmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik