fasillarkoyu.com
Ana Menü
Sayac



İstatistikler Yükleniyor ..!

Defineciler Tarihi Anıta Zarar Veriyor.

Defineciler Tarihi Anıta Zarar Veriyor.

Fasıllar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fahrettin Kibar, yerleşim sınırları içerisindeki tarihi abidelerin hazine ve altın avcıları tarafından zarar verilerek tahrip edildiğini ileri sürerek, “Tarihi abidelerin bulunduğu alanda 3 bin 200 yıl öncesine ait olduğu sanılan Bereket Tanrısı da son olarak delinerek tahrip edilen eserlerimiz arasındadır” dedi.

Bereket Tanrısı adı verilen kaya anıtına geçtiğimiz yıl kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından beton delme makinesi ile delinerek zarar verildiğini belirten Kibar, “Burada tarih harap oluyor. Bir yıl evvel Bereket Tanrısı’nı sembolize eden kaya anıtını karotla delmişler. Burada iki ayrı delik var; birisi 10 santim kalınlığında, 70 santim derinliğinde, diğeri daha küçük bir delik. İçerisindeki parçası yok, alınmış. Anlatılanlara göre, buranın Horasandan dökme bir taş olduğu sanılarak, içerisinde altın olduğu düşünülmüş ve altın aranmış bu deliklerin içerisinde. Yaşanan bu olayın ardından durumu Müze Müdürlüğü’ne bildirdik. Daha yukarıdakilerde de benzer durumlar söz konusu. Bölgede biz geçmişte kepçeyle gezen insanları bile yakaladık. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Fasıllar Köyü’nü ziyaretinde kendisine de gösterdik ve sunduğumuz bu dosya içerisinde de bu olaydan bahsettik. Bakanın peşindeki tüm ilgililer de gördü buranın halini. Bakanımız ise bunu yapanlara lanet okudu” dedi.

Fasıllar Köyü’ndeki tarihi abidelerin Konya’nın önemli bir tarihi kültür mirası olduğunu ancak korunamadığı için hazine avcılarının gözde define arama mekânı haline gelebildiğini vurgulayan Kibar, “Burada onlarca medeniyet gelmiş geçmiş. Her medeniyet, öbürünü çürütmüş. Onun için aşırı bir tahribat var burada. Bununla ilgili olarak bir yıldır uğraşıyoruz buranın koruma altına alınması için. Fazla bir şey istemiyoruz burada, bu alanın korunması, turizm yolunun yapılması ve bir de abidelere çıkış yolunun doğal taşlara kaplanması. Buradaki, Fırtına Tanrısı Teşup olarak adlandırdığımız Fasıllar Anıtı’nın da dikilerek ayağa kaldırılmasını talep ediyoruz. Bunun için bir dernek kurduk, buranın turizm yönüyle de ilgileniyoruz. Ben burası koruma altına alınana kadar bu mekânın gece gündüz gönüllü bekçisiyim” şeklinde konuştu. "

 

 

 

 


Üye Girişi
Facebook
Foto Galeri
  • BİZE ULAŞIN

  • Fasıllar Köyü Muhtarı Fahrettin KİBAR Beyşehir / KONYA

  • 0 541 945 10 48

  • tahirkibar@hotmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik